Sukupuolentutkijat tutkivat tunteilla ylläpidettävää eriarvoisuutta intiimisuhteissa
tammikuu 20, 2016
Näytä kaikki

Kirjoituskutsu – Suomen queer-tutkimuksen seuran lehden juhlanumero

Suomen Queer-tutkimuksen Seuran julkaisema vertaisarvioitua open access-lehti SQS täyttää 10 vuotta 2016. Lehden juhlanumeron teemana ovat affektit, ja sen toimittavat YTT, dosentti Tuula Juvonen ja YTT Marjo Kolehmainen. Kutsumme nyt ehdotuksia artikkeleista, jotka käsittelevät affekteihin kohdistuvaa ja affektiteorioihin nojaavaa queer-tutkimusta Suomessa ja maailmalla. Myös tarjoukset keskusteluiksi, esseiksi, puheenvuoroiksi, lektioiksi ja kirja-arvosteluiksi ovat tervetulleita.

On ilmeistä, että queer-tutkijoilla on ollut merkittävä rooli affektikeskustelun tuomisessa osaksi sukupuolen ja seksuaalisuuden tutkimusta. Queer-tutkimuksen piirissä on käsitelty esimerkiksi affektien politiikkaa, tunteiden kautta tapahtuvaa hallintaa, affektien suhdetta vietteihin ja tunteisiin sekä affektien merkitystä tiedontuotannossa. Lehti haluaa jatkaa ja syventää tätä keskustelua ja kutsumme siksi kirjoittajia tarjoamaan julkaistavaksi alkuperäistutkimuksia, jotka vastaavat esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin:

– Miten affektit liittyvät seksuaalisuuksia koskevien normien tuottamiseen, ylläpitämiseen, haastamiseen tai purkamiseen?

– Miten affektien tutkimus auttaa ymmärtämään erilaisiin seksuaalisiin käytäntöihin liittyvää kontrollia, kuten vihapuhetta, fobioita tai häpeän mekanismeja?

– Entä mitä sanottavaa affektitutkimuksella on vaikkapa yhteisöllisyydestä tai intohimosta?

– Millaista osaa affektit näyttelevät eri tavoin järjestäytyneissä intiimisuhteissa?

– Kuinka tehdä affekteja huomioivaa normikriittistä tutkimusta?

Affekteihin keskittymisen lisäksi lehti luotaa tuttuun tapaan myös queer-tutkimuksen ja -teoretisoinnin nykytilaa, ja siksi lehti vastaanottaa harkintansa mukaan käsikirjoituksia myös teeman ulkopuolelta.

Pyydämme lähettämään noin sivun pituiset ehdotukset artikkelikäsikirjoituksiksi suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi teemanumeron toimittajille 15.2.2016 mennessä. Kirjoittajille ilmoitetaan valinnasta helmikuun lopussa. Kokopitkät artikkelikäsikirjoitukset (max. 70 000 merkkiä) lähetetään lehden julkaisualustalle toukokuun loppuun mennessä, ja refereelausuntojen mukaisesti viimeistellyt tekstit palautetaan toimituskunnalle syyskuussa 2016. Juhlanumero ilmestyy joulukuussa 2016.

Teemanumeroon liittyvät yhteydenotot, kyselyt ja ehdotukset:

Tuula Juvonen (tuula.juvonen[at]uta.fi) ja Marjo Kolehmainen (marjo.kolehmainen[at]uta.fi)

PS. Voit tutustua lehden viimeisimpään numeroon ja tarkempiin kirjoittajaohjeisiin täällä:

http://ojs.tsv.fi/index.php/sqs/issue/archive [suomi]

Comments are closed.