Raisa Jurva tutkijavierailijaksi CFS:ään Ruotsiin neljäksi kuukaudeksi
elokuu 31, 2016
Marjo Kolehmainen osallistuu CAS See –kesäkouluun Rijekassa, Kroatiassa
syyskuu 6, 2016
Näytä kaikki

Tervetuloa keskustelemaan luonnon heteronormatiivisuudesta – Queer-tutkimuksen lukupiiri kokoontuu to 8.9. klo 17:30

Tampereella kokoontuva queer-tutkimuksen lukupiiri aloittaa alkavan lukuvuoden torstaina 8.9.2016 klo 17.30 Telakalla (os. Tullikamarinaukio 3). Vapaamuotoinen lukupiiri kokoontuu noin kerran kuussa ja sen pääasiallinen toimintamuoto on queer-tutkimuksesta keskusteleminen. Queer-tutkimus ymmärretään väljästi, ja käsiteltävät aiheet voivat liittyä myös homo-, lesbo-, ja bi-tutkimukseen, kriittiseen heteroseksuaalisuuden tutkimiseen, inter- ja transsukupuolen tutkimiseen, seksuaalisuuden historiaan, tai johonkin muuhun aiheeseen. Luettavat tekstit valikoidaan osallistujien toiveiden mukaan ja osallistujat alustavat halutessaan ehdottamistaan teksteistä. Silloin tällöin lukupiirillä on ollut ilo ottaa vastaan alan tutkijoiden vierailuja. Lisäksi on järjestetty mm. elokuvailtoja, VinoKino-ekskursioita ja erilaisia juhlia.

Syksyn ensimmäisessä tapaamisessa keskustellaan luonnon heteronormatiivisuudesta Malin Ah-Kingin artikkelin (2009) ”Queer Nature – Towards a Non-Normative View on Biological Diversity” pohjalta. Artikkeli on ilmestynyt teoksessa: Janne Bromseth, Lisa Folkmarsson Käll & Katarina Mattson (toim.) (2009): Body Claims. Uppsala: Skrifter från Centrum för Genusvetenskap. Crossroads to Knowledge nr 9: 212-233. Aiheeseen johdattelee Roosa Toriseva.

Ah-King kritisoi artikkelissaan ennen kaikkea evoluutiobiologiaan liittyvää heteronormatiivisuutta.
Tavoitteena on luoda moninaisempi tapa nähdä sukupuoli ja seksuaalisuus luonnossa. Ah-King tuo konkreettisten esimerkkien kautta esille, kuinka luontoa luetaan ja tutkitaan usein hyvin normatiivisten lasien läpi, vaikka luonto ei tällaisten normatiivisuuksien kautta toimikaan. Käsiteltäviin aiheisiin kuuluu muun muassa sukupuolen määräytyminen, lisääntyminen ja seksuaalikäyttäytyminen luonnossa. Saat artikkelin luettavaksesi ottamalla yhteyttä lukupiirin koordinaattoreihin.

Lukupiiriä koordinoivat lukuvuonna 2016-2017 Tuula Juvonen (tuula.juvonen@uta.fi), Marjo Kolehmainen (marjo.kolehmainen@uta.fi) ja Roosa Toriseva (toriseva.roosa@student.uta.fi). Kysy meiltä lisää!

Lukupiiriin ovat tervetulleita niin tutkijat kuin opiskelijat, sekä muut aiheesta kiinnostuneet, aiemmin osallistuneet ja ensikertalaiset!

Terveisin,
Marjo Kolehmainen & Tuula Juvonen

PS. Mikäli et meinaa löytää paikalle, tai sinulla on muuta kysyttävää, voit soittaa numeroon 0407314372 (Marjo).

Comments are closed.