Rebecca Coleman (Goldsmiths, University of London) vierailee sukupuolentutkimuksen oppiaineessa yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan vierailijaprofessorin ominaisuudessa 21.5.-1.6. Projektimme on ollut mukana järjestämässä Colemanin vierailua Tampereelle yhdessä mm. Jako kahteen? ja Poissa pelistä? -tutkimusprojektien kanssa, ja tutkijatohtori Marjo Kolehmainen toimii vierailun yhteyshenkilönä.

Vierailun ohjelmassa ovat mm. kaksi kaikille avointa tilaisuutta – lämpimästi tervetuloa (ei ennakkoilmoittautumista)!

Ti 29.5. Affective Times of Capitalism (sukupuolentutkimuksen teemaseminaari) 12-16
Ke 30.5. Feministinen menetelmätyöpaja Feminist New Materialist Practice Workshop 14-16

 

Lisäksi ohjelmassa on tutkijaseminaari Research workshop with Rebecca Coleman to 24.5. 13-17 (illallinen 19-). Seminaariin osallistuminen edellyttää käsiteltäviin papereihin tutustumista etukäteen. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan tutkijaseminaariin, ota yhteyttä Marjo Kolehmaiseen (marjo.kolehmainen@uta.fi).

 

Colemanin kotisivut: https://www.gold.ac.uk/sociology/staff/coleman-rebecca/

 

Alla yksityiskohtaisemmat kuvaukset ohjelmasta:

*

Tue May 29, 12-16 (Linna 5026-5027): Thematic gender studies seminar Affective Times of Capitalism

12.15-13.45 Rebecca Coleman (Goldsmiths, University of London): Mediated Presents: Digital Media, Infra-Structures of Feeling and the Production of ‘the Now’
13.45-14.00 Break
14.00-15.00 Raisa Jurva (SOC, University of Tampere): Affective politics of progression narratives. Women talking about equality in heterosexual relationships
15.00-16.00 Matias Nurminen (COMS, University of Tampere): Longing for the Men of Past: The Manosphere, Resisting Reading and Rewriting Masculinity

Esitelmien abstraktit luettavissa täällä

*
Wed May 30, 14-16 (Linna 5026-5027): Feminist New Materialist Practice Workshop

Until recently, the new materialisms have mainly constituted a conceptual field, viewed as ‘high’ theory. However, contemporary work is beginning to explore the methodological suggestiveness of new materialist thinking, developing a range of media, methods and practice research approaches that both put these insights to work, and reflect back on them, reshaping what new materialisms is, what it does and what it can do. Feminist work has been at the forefront of these developments (e.g.Kontturi, Tiainen, Nauha and Angerer 2018, Hickey-Moody and Page 2015, Coleman, Page and Palmer forthcoming). This practice-based workshop explores feminist new materialisms through a focus on interdisciplinary and precarious research practices. The workshop will facilitate translations of ideas across different media and materials. It will involve participants experimenting with practices including creative writing and collaging, and reflecting on and discussing them as appropriate. The experiments are understood as constituting emerging methodologies for putting new materialist thinking to work. Further, they focus on the specificities of particular practices, materials and materialisations, attending to, in Haraway’s terms, the situatedness and partiality of knowledge production and worldings

No prior experience of these practices is required or expected. This workshop has been developed with Helen Palmer and Tara Page.

*

Thu May 24, 13-17 (Linna 5026-5027): Research workshop with Rebecca Coleman

Chair: Marja Vehviläinen

Papers:

13.15-14.00 Hanna-Mari Ikonen & Minna Nikunen: The moral order of youth mobilities
14.00-14.45 Sanna Rikala: Intersecting inequalities among young adults outside labor and education due to mental distress
14.45-15.15 Break
15.15-16.00 Marjo Kolehmainen: Knowledge and experience in relationship counselling practices? Re-thinking heteronormativity
16.00-16.45 Annukka Lahti: Psychosocial bisexual subject in relationships

19- Get-together dinner (Restaurant Muusa)

(Ota yhteyttä Marjo Kolehmaiseen, mikäli haluat osallistua tutkimusseminaariin)

*

Lisätietoja Marjo Kolehmaiselta

Comments are closed.